Perfectionist? We doen allemaal onze best

Je kunt zeggen dat ik een afkickende perfectionist ben. Soms trap ik nog in de valkuil om perfect te willen zijn, om mijn leven perfect op de rit te willen hebben, om alles onder controle te houden zodat alles perfect gaat.

Als je dat vermoeiend vindt klinken, kan ik daar alleen maar bevestigend op antwoorden. Zo leven is ook vermoeiend!

Maar omdat perfect willen leven ook verslavend is, een valkuil om jezelf tegen wat dan ook te beschermen, is het ook moeilijk om deze volautomatische reactie in te zien en te veranderen.

Een goede vriendin liet mij uiteindelijk inzien (na vele pogingen van haar kant, aangezien ik nogal stijfkoppig kan zijn) dat goed, ook goed genoeg is. Dat je jezelf niet zo vast hoeft te zetten. Het heeft jaren geduurd voordat ik nu eindelijk kan zeggen dat ik een afkickende perfectionist bent. 

Als afkickende perfectionist herken ik direct bij mijn cliënten wie ook een perfectionist is. Wie zichzelf op de kop geeft omdat ze niet iedere avond de voeten in heeft gesmeerd. Wie zichzelf letterlijk afkraakt voor mijn neus omdat de dagelijkse voetverzorging niet perfect is gegaan.

Tegen deze lieve, o zo herkenbare cliënten, zeg ik altijd het volgende… en ik wil dat jij, degene die nu deze blog leest omdat jij je hierin herkent, dit ter harte neemt:

Je doet je best! Dat is goed genoeg!

Dus, lieve lezer, wanneer jij de volgende keer voor jouw pedicure in de stoel zit.. en je merkt dat je allerlei excuses maakt omdat je het zo druk hebt gehad, dat je bent vergeten om je voeten dagelijks in te smeren, dat je jezelf afkraakt omdat het niet perfect is gegaan…

Denk dan terug aan bovenstaande zinnen: Je doet je best! Dat is goed genoeg!

Als ik je nog een tip mag meegeven: Wanneer je er aan toe bent om het perfecte leven op te geven, om te gaan leven zoals jij het wilt en niet volgens de perfecte regels…wees dan vooral heel lief tegen jezelf. Geef jezelf niet op de kop, wees niet te streng voor jezelf. En behandel jezelf zoals je je beste vriend of vriendin zou behandelen.

En als je daar tussendoor nog eens tijd hebt om je voeten in te smeren, dan is dat prima en goed genoeg 😉

Foto’s van: Pexels – 123RF

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.