Lopen op blote voeten

Het is steeds meer de trend om op blote voeten rond te lopen. Je ziet ook steeds meer zogenoemde “blote voeten – wandelpad”, rennen op blote voeten marathons en er is zelfs een barefoot evenement.
Maar is lopen op blote voeten wel zo verstandig voor jou?

Steeds meer en meer zie je evenementen voorbij komen waarin lopen, rennen of wandelen op blote voeten centraal staat.

Maar is dat voor jouw voeten wel zo verstandig?

Om antwoord op die vraag te geven, moet je allereerst bij jezelf nagaan, “Hoe vaak loop ik op blote voeten?”.

Ben jij namelijk totaal niet gewend om te lopen op blote voeten, dan is het niet verstandig om gelijk een marathon te gaan rennen. Je voeten zijn niet gewend om zonder schoeisel rond te lopen, laat staan rennen.

Ook is het niet verstandig om zonder schoenen rond te wandelen, lopen of rennen wanneer je bijvoorbeeld suikerziekte hebt.

Je wilt de kans op wondjes namelijk niet lopen!

Ook bij een verminderd gevoel in je voeten, (waardoor je niet merkt dat je ergens intrapt en zo een wond oploopt) is het af te raden om op blote voeten rond te lopen.

Moeten je voeten nog wennen aan lopen op blote voeten? Bouw het dan rustig op en uit als je dit nog niet eerder hebt gedaan!

Lopen op blote voeten is…

Gezond, lekker ontspannend en kan een hele ervaring zijn! Zeker wanneer je het niet van kinds af aan gewend bent om op blote voeten te lopen, kan het behoorlijk ‘eng’ zijn om daar mee te starten.

Waarom zou je op blote voeten lopen?

Een kort antwoord is eigenlijk niet te geven op deze vraag, zeker niet wanneer je altijd op schoeisel loopt. Ik wil je niet overhalen en je hoeft van mij niet perse op blote voeten te lopen… maar als je uitgaat dat wij als mens langer op blote voeten hebben gelopen dan op schoenen, is het gezien de evolutie voor ons natuurlijker om op blote voeten rond te wandelen.

Natuurlijk liep de mens vroeger rond op bosgrond en in weide. Het ondergrond waar onze voorouder op rondliep was stukken zachter dan de stoeptegels en beton die wij nu onder onze voeten ervaren. De bedekking die ze gebruikte voor hun voeten was gemaakt van vezelachtig materiaal.

 

Vanuit mijn opvoeding (en misschien ook uit die van jou) is mij geleerd dat we stevige schoenen van de juiste maat moeten dragen. Zelfs tijdens de opleiding als pedicure (nu ruim 5 jaar geleden) werd nog gezegd dat schoenen belangrijk zijn en een ondersteunende functie hebben.

Nu hoor ik (gelukkig maar) allerlei tegengeluiden en als voorstander van lopen zonder schoenen, kan ik dit alleen maar toejuichen.

Onderzoek

Diverse onderzoeken hebben al aangetoond dat de zogenoemde “goede, functionele” schoenen, wel degelijk een relatie hebben met veel voetaandoeningen.

Om het in het kort uit te leggen: Stevige schoenen, goede functionele schoenen kan dus ook klachten opleveren! Wanneer je voeten dag in en dag uit in schoenen opgesloten zitten, blijven ze niet meer soepel. Wordt het steeds moeilijker om mee te veren en kun je gaan ervaren dat de spieren in je voeten stijf en lui worden.

Lopen zonder schoenen leidt simpelweg tot een betere houding en coördinatie, in revalidatiecentra lopen kinderen al verplicht op blote voeten!

Moet je nu al je schoenen weggooien?

Nee, dat nu ook weer niet. Schoenen zijn er nog steeds om je voeten te beschermen tegen kou, regen en vervelende kiezelstenen. Maar ik hou wel een pleidooi om meer op blote voeten te lopen, daar waar het veilig en verstandig is, en zo je spieren, pezen en banden in je voeten soepel en sterk te houden.

Je wilt wel…. maar durft nog niet zo goed?

Hoewel ik al mijn hele leven dolgraag op blote voeten rondloopt, kan ik mij ook heel goed voorstellen dat het spannend kan zijn om je schoenen uit te doen en zo ‘naakt’ rond te lopen. Ik zou zeggen, probeer het eerst eens in huis, breidt dat uit naar je tuin, en daarna naar je directe omgeving. Vind je het te spannend om verder te gaan, dan zou je ook kunnen overwegen om de zogenoemde minimalistische schoeisel te gaan proberen.

Minimalistische schoeisel… Wat is dat?

Minimalistische schoenen beschermen je voeten tegen kou, regen en voldoen aan de sociale kanten waar we in Nederland toch mee te maken hebben. Daarnaast is de zool van dit soort schoenen dun en heeft deze schoen geen verhoging. Ook geeft deze schoenen je tenen alle ruimte die ‘normaal’ is voor onze natuurlijke voeten.

Veel schoenenwinkels hebben dit soort minimalistische schoenen niet in assortiment, dus google eens rond. Ik heb al een adres gevonden in de buurt van Groesbeek (in Arnhem) waar ze minimalistische schoenen verkopen: Barefoot & More

Wil jij meer weten over lopen op blote voeten? Kijk dan gerust eens op barefoot evenement.

Durf jij op blote voeten te lopen? 

Foto’s van: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.