Een voetbad kan helpen bij klachten zoals reuma of pijn aan je voeten

Wanneer je last hebt van reuma, of je voeten voelen stijf en stram aan, is lopen en bewegen geen pretje.

Sterker zelfs, het kan aanvoelen alsof je duizenden naalden in je voeten hebt zitten. Alsof je voetzolen in brand staan, en iedere botje in je voet tegen je aan staat te gillen om vooral niet te lopen.

Wanneer je zo’n gevoel in je voeten hebt wil je daar (logisch) zo snel mogelijk vanaf.

Zoals je misschien weet is reuma een verzamelnaam voor meer dan 100 soorten aandoeningen aan de pezen, spieren en gewrichten. Het is ook niet voorbehouden aan een bepaalde leeftijdscategorie. Niet alleen mensen van boven de 90 jaar kunnen reuma krijgen. Iedereen kan het krijgen, zelfs kinderen!

Omdat reuma een verzamelnaam is, is het onderverdeeld in drie categorieën:

  • Ontstekingsreuma, dit zijn aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder andere gewrichten beschadigen.
  • Artrose, het kraakbeen in de gewrichten verslechterd.
  • Wekedelenreuma, bij deze vorm zijn de spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten aangedaan.

Je kunt reuma herkennen aan het volgende:

  • het dik en warm worden van gewrichten
  • langdurige pijn in spieren en/of gewrichten
  • pijn en stijfheid als u even heeft gezeten/gelegen en weer in beweging komt

Nu hoeft dit niet gelijk te betekenen dat je ook reuma hebt! Ga voor de juiste diagnose naar je huisarts en laat je doorverwijzen naar een reumatoloog voor meer onderzoeken!

Wanneer je last hebt van reuma, is dit vaak een chronisch probleem. Een goede behandeling van je reumatoloog kan je zeker helpen. Maar soms kan een voetbad of zelfs een voetmassage je ook ondersteunend helpen met het stijve, stramme gevoel in je voeten.

Een voetbad kan je dus ondersteunend helpen in de aanpak van stijve, stramme voeten. Dit kun je doen door een bak te gebruiken waar je voeten de ruimte in hebben, daar lauwwarm water aan toe te voegen. Dompel dan je voeten onder in het lauwwarme water.

Als je wilt kun je aan dit voetbad knikkers toevoegen en daar zachtjes (!) met je voeten over heen gaan. Op die manier stimuleer je op een zachte manier de doorbloeding van je voeten en de bewegelijkheid. Een voetmassage kan je ook helpen. Let er op dat het op een zachte manier gegeven wordt, en dat er niets wordt geforceerd gedurende de massage.

Wil je je voeten meer verwennen dan kun je aan het voetbad ook nog allerlei heerlijke kruiden of oliën toevoegen. Kijk gerust ook eens bij de blog: Voetbad met Gember, Magnesium in je voetbad of bij  Ultieme voetverwennerij voor een paar overheerlijke, puur natuurlijke recepten.

Foto’s van: Pexels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.