Hoe begint een schimmelnagel?

Hoe begint een schimmelnagel? Misschien vraag je jezelf dat wel eens af. Of “hoe ben ik ooit aan die vervelende schimmel in mijn nagel gekomen?”
Vandaag wil ik, samen met jou, stil staan bij: Hoe wordt een schimmelnagel geboren?

Het is een traditie dat je wordt getrakteerd op beschuit met muisjes bij een geboorte. Een feestelijk moment waarin iedereen blij is met de prachtige baby.

Maar zo’n baby is er niet ineens van de ene op de andere dag er gekomen. Daar is een proces van (ongeveer) 9 maanden aan vooraf gegaan. Daarna een bevalling van uren (soms langer, soms korter).

Kortom, het was hard werken voor de moeder en de baby voordat de kleine er echt is.

En, misschien een hele vreemde vergelijking, maar dit hele proces lijkt op het ontstaan van een schimmelnagel. Je wordt namelijk niet ineens wakker met een schimmelnagel. Het is niet zo dat je vandaag een prachtige roze nagel hebt, om morgen op te staan met een gele, verdikte schimmelnagel.

Een schimmel groeit langzaam maar gestaagd in je nagel. Afhankelijk van welk soort schimmel je hebt, is de meest voorkomende vorm dat hij in een hoekje van je nagel begint. En 9 van de 10 keer is dat ook nog eens de nagel van je grote teen.


Vandaar, uit dat hoekje, groeit de schimmel langzaam richting je nagelriem. Zichzelf ondertussen als een soort olievlek zich uitbreiden over je nagelplaat. Ondertussen ook nog eens zijn sporen uit te strooien over je voet, andere teennagels en omgeving.

Het is een proces dat langzaam verergerd en uitgroeit. Een schimmel zit namelijk niet stil. Zijn enige doel in zijn leven is zichzelf verspreiden en groeien en verspreiden.

Hoe langer je wacht met het ondernemen van actie, hoe langer het zal duren voordat je er weer vanaf bent.

Ben je op zoek naar meer informatie om van je schimmelnagel af te komen? Kijk dan gerust bij de andere blog’s over schimmelnagel of kijk eens bij het boek: van schimmelnagel naar gezonde nagel.

Hoe pak jij je schimmelnagel aan?

Foto’s van: Afbeelding van Ina Hoekstra via Pixabay en 123RF

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.