Schimmelnagel of voetschimmel, wat komt er eerder?

Een eeuwenoude discussie waar geen einde aan komt, want wat was er nu eerder, het ei of de kip… je hebt een kip nodig om een ei te krijgen, maar het ei heb je nodig voor een kip… Ik hoor je denken: “waar gaat dit over?”
Voordat je afhaakt, het leidt wel degelijk ergens naar toe, want stel de kip is je schimmelnagel en het ei is voetschimmel… Wat is er nu eerder?

Vaak zie ik dat een schimmelnagel begint met een voetschimmel, maar het kan ook andersom! Dat de schimmel zich eerst manifesteert als een voetschimmel en voordat je het door hebt,  heb je een schimmelnagel!

Regelmatige controle van je voeten is dus geen overbodige luxe, dus kijk eens tussen je tenen, en zeker met name tussen je 4de en 5de teen, want daar zie je vaak de voetschimmel als eerste beginnen.
Maar voordat je dubbelgevouwen naar je tenen zit te kijken, weet je ook waar je op moet letten? Hoe ziet een voetschimmel eruit?
 • Wittige schilfering of een wittige doorweekte plek tussen de tenen, soms met pijnlijke kloofjes onder de voet aan het begin van je tenen. Dit zie je vooral vaak tussen de 4de en 5de teen.
 • Jeukende blaasjes, vooral op de voetzolen, die later tot bruine vlekjes of korstjes indrogen, waarna de huid afschilfert.
 • Roodheid en schilfering van grote delen van de voetzolen en van de voetranden.
 • Kleine plekjes onder de voeten die schilferen en waarbij in de omgeving soms kleine rode puntjes zitten.

Belangrijk is om te onthouden dat bovenstaande punten ook kunnen voorkomen, zonder dat er sprake is van voetschimmel! Roodheid, schilfering en blaasjes kan ook veroorzaakt worden door een andere huidaandoening.

Twijfel je of het nu wel of niet een beginnend voetschimmel plekje is?

Ga dan eens langs bij de huisarts en laat je voet goed onderzoeken!

Al wel last van voetschimmel? Heel erg vervelend voor je, maar er is iets aan te doen! Bij de drogisterij is Lamisil en Daktarin te verkrijgen, deze producten worden vaak ingezet tegen voetschimmel.

LET OP: Wel voor gebruik de bijsluiter lezen én eerst overleggen met je huisarts of je het wel mag gebruiken!!

Nog geen last van voetschimmel? Dan is het zaak om ervoor te zorgen dat je het ook niet krijgt! Zeker als je al wel een schimmelnagel hebt, zijn de volgende tips erg belangrijk:

 • Na het douchen goed de voeten afdrogen, vooral tussen de tenen. Past je handdoek er niet tussen, gebruik dan een katoenen doek voor je tenen.
 • Sokken moeten vocht op kunnen nemen. Draag het liefst katoenen sokken, of wollen sokken in de winter. Ook kun je de zogenaamde Bamboe sokken gebruiken, deze nemen ook erg goed vocht op en zijn hypoallergeen – erg handig als je dus een gevoelige huid hebt.
 • Trek elke dag schone sokken aan of verwissel ze eerder als je merkt dat je sokken nat zijn.
 • Heb je last van transpireerde voeten, gebruik dan een voetpoeder of babypoeder om het vocht op te nemen, gebruik niet te veel, anders kunnen zich klontjes vormen en heb je een ander probleem gecreëerd.
 • Draag liever leren schoenen, deze ventileren beter dan synthetische schoenen.
 • Open schoenen zijn ideaal omdat er zo lucht bij je voeten komt, alleen niet zo handig in de winter.
 • Op blote voeten lopen is dus ook erg goed, maar in openbare ruimtes kun je beter badslippers dragen om nieuwe besmetting te voorkomen en om te voorkomen dat jij een ander besmet!

Blijf niet met een voetschimmel doorlopen, maar pak het snel en rigoureus aan, zo voorkom je verdere aantasting van je huid en nagels.

Wat had jij als eerste? Voetschimmel of een schimmelnagel? 

Foto’s van: 123RF

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.