Kloofjes aan je vingers!

Kloofjes aan je vinger of duim?
Erg pijnlijk als je ze hebt. Ze scheuren iedere keer open.
En als er ook maar iets in komt, zoals sap van fruit, dan bijt dat behoorlijk!
Maar hoe kom je nu eigenlijk aan die kloof? En nog belangrijker is hoe kom je er vanaf? 

Kloofjes aan de vingers of duim komen regelmatig voor. Ze zitten dan voornamelijk aan de zijkant van de nagel (bij het uiteinde) maar ook kunnen ze voorkomen bij de gewichtjes aan je vinger.

Iedereen kan kloven in de vingers of duimen krijgen. Vooral mensen met aanleg voor eczeem of psoriasis  zijn gevoeliger voor dit probleem. 

Maar ook mensen die veel met chemicaliën in aanraking komen ,schoonmakers en ramenwasser bijvoorbeeld.

Of mensen die werken met  substanties zoals klei, cement of aarde. Deze substanties drogen de huid uit. Daardoor heb je ook een grotere kans op kloofjes.

Het kan ook zijn dat je er alleen last van krijgt in de herft/wintertijd. Dit wordt dan veroorzaakt door de gure koude wind buiten en warme, droge temperaturen in huis.

Wanneer je kloofjes aan de vingers hebt én ook nog eens veel werkt met je handen, zal je merken dat de kloofjes erg langzaam genezen. Of gewoon niet genezen.  

Niet alleen door de chemicaliën/substantie zullen de kloofjes langzamer genezen. 

Maar ook door het contact met andere stoffen zoals fruitsappen, zeep en groentesappen kan de kloof geïrriteerd raken en daardoor nog langzamer genezen.

Het probleem met kloven aan je vinger(s) is dat ze nauwelijks de kans krijgen om te helen. Omdat 1 simpele beweging van je vinger al voldoende kan zijn om de kloof weer open te laten springen. Waardoor je weer terug bij af bent met het genezingsproces.

Een ander probleem is, dat er eelt rondom de kloof wordt gevormd. Door de verdikte eeltrandjes rondom je kloof geneest deze moeilijker. Het kan er ook voor zorgen dat je kloof dieper wordt omdat deze door de eeltvorming steeds verder open wordt getrokken.

Het is dus lastig om weer van kloofjes aan je vingers af te komen, maar niet onmogelijk! Het belangrijkste is bij de behandeling van de kloofjes de bescherming van de kloof en de huid eromheen. Dit kan met behulp van een pleister die geen vocht doorlaat en de hele kloof afschermt van alle irriterende stoffen. Of door het aantrekken van handschoenen.

Daarnaast is het belangrijk om de huid en de kloof zacht te maken en te houden met behulp van een goede zalf en olie.

Ook dagelijks een klein handbadje met zeezout om eventueel vuil uit de wondjes te laten trekken en om de huid zacht te maken en te houden.

De beste zalf die ik tot nu toe heb gevonden voor kloofjes is Bepanthen Zalf. Hij is wel ontzettend vettig, maar werkt erg goed om de huid vettig te houden en te helpen met het herstellen. Voor de beste olie raad ik je zoete amandelolie aan, deze is te verkrijgen bij natuurwinkels zoals Holland and Barrett (voorheen De Tuinen) en Erica.

Hoe kom jij van je kloofjes aan duim of vinger af? Deel je tip onder 🙂

Foto’s van: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.